Brandboxx

Wood meets Metal in Almere

De BrandBoxx (voormalig modecentrum) in Almere heeft een uitbreiding ondergaan. Naast de in het oog springende Dome is de Cube verrezen. De twee gebouwen zijn nu voorzien van een even opzienbarend entreegebouw dat tevens dienst doet als verbinding tussen beide gebouwen.

De aannemer, BAM Utiliteitsbouw BV uit Utrecht , had voor dit gebouw van de opdrachtgever de hele duidelijke boodschap meegekregen om het entreegebouw te realiseren binnen een beperkt budget. De aannemer heeft Lignostone® Civil Structures uit Ter Apel verzocht om mee te denken over dit project. Omdat Lignostone® de kennis en ervaring bezit om met name bijzondere houtconstructies te combineren met beton en staal is voor de opdrachtgever TCN Properties een aanvaardbare aanneemsom tot stand gekomen zonder het ontwerp van architectenbureau KOW uit den Haag geweld aan te doen. Het bijzondere van het gebouw zit hem in de houtconstructie waarop een staalplaatbeton-verdiepingsvloer is gelegd. Op deze verdiepingsvloer is door middel van houten portalen een slanke houten constructie geplaatst met de Ligno-Force verbinding.

Deze momentvaste verbinding zorgt ervoor dat de portalen van de verbindingsruimte prefab matig vervaardigd konden worden met een minimum aan hout en verbindingsmiddelen. Zeker met de huidige staalprijzen was dit een uitkomst. Het geheel werd afgerond met de conus, die bestaat uit 32 spantbenen van gelamineerd hout die rusten tegen een stalen ring bovenop de liftschacht. Er is bijna geen rechte lijn in het hele gebouw te bekennen, dit was ook voor Houtconstructeur Lüning uit Doetichem geen allerdaagse opdracht.

Opdrachtgever : TCN Properties
Architect : KOW den Haag
Aannemer : BAM utiliteitsbouw regio Utrecht.
Houtconstructie : Lignostone® Ter Apel
Houtconstructeur : Adviesbureau Lüning Doetichem 


download artikel Bouwwereld